Logo Zaagkoele met rijksmonument schildje

Over De Zaagkoele

Ontdek De Zaagkoele: een Rijksmonument

Vol Smaak en Historie

Welkom bij De Zaagkoele, gelegen aan de Brink in het hart van Dwingeloo. Ons restaurant, gehuisvest in een prachtig rijksmonument uit 1837, is de perfecte plek voor iedereen die wil genieten van ambachtelijke pannenkoeken en voortreffelijke vleesgerechten van de grill. Ontdek de charme van De Zaagkoele, waar traditie en smaak samenkomen.

Restaurant De Zaagkoele in Dwingeloo in 1925
Restaurant De Zaagkoele in Dwingeloo in 1973

Van historische boerderij tot restaurant

Pannekoeken en Grill

Het verhaal van De Zaagkoele begint vele jaren geleden, toen het pand dienst deed als boerderij. Hier woonden boeren die met moeite hun land bewerkten en een gemeenschap vormden in het ruige landschap van Drenthe. Het restaurant dankt zijn naam aan de ‘koele’, een waterput die essentieel was voor het blussen van de regelmatig voorkomende dorpsbranden. Deze historische achtergrond vormt de basis van ons unieke karakter.

In 1970 werd deze boerderij omgetoverd tot De Zaagkoele, een sfeervol pannenkoekenrestaurant dat snel uitgroeide tot een favoriet onder zowel locals als toeristen. Na een grondige verbouwing in 2016, waarbij de historische elementen zorgvuldig bewaard bleven, biedt ons restaurant nu een moderne eetervaring in een authentieke setting.

Geniet van de authentieke sfeer

en heerlijke Gerechten

Bij De Zaagkoele combineren we het beste van twee werelden: de rijke geschiedenis van het pand en de heerlijke smaken van onze uitgebreide menukaart. Of je nu komt voor een gezellige lunch, een uitgebreid diner of gewoon voor een ontspannen borrel, je zult gegarandeerd genieten van onze gastvrijheid en de gezellige sfeer die zo kenmerkend is voor Dwingeloo.

Restaurant De Zaagkoele in Dwingeloo in 2018
Restaurant De Zaagkoele in Dwingeloo in 2022

Een team gedreven door passie

voor Gastvrijheid

Ons toegewijde team, jong en vol passie, zet zich dagelijks in om elke gast een onvergetelijke ervaring te bieden. Met een liefde voor culinaire tradities en een oog voor innovatie, zorgen zij ervoor dat De Zaagkoele een plek is waar iedereen zich thuis voelt.

Reserveren?

We nodigen je van harte uit om de unieke combinatie van geschiedenis, gastvrijheid en heerlijke gerechten zelf te ervaren bij De Zaagkoele. Reserveer een tafel en laat je meevoeren naar een plek waar het verleden en het heden samensmelten in een onvergetelijke culinaire reis.